Hoe kies je de juiste maat hondenkussen?

Het is sterk aan te bevelen om elke hond een orthopedische hondenmand of -kussen te geven, ongeacht lichamelijke ongemakken, ras of leeftijd. Je wilt tenslotte dat je hond gezond blijft. Het verbeterd de slaap en zijn algehele gezondheid. Het belangrijkste van orthopedische hondenkussens is de bodemvulling. Deze is gemaakt van traagschuim of memoryfoam. Maar hoe kies je nu de juiste maat hondenkussen of hondenmand?

Het schuim vormt zich naar het lichaam van de hond om drukpunten te voorkomen. Dit is goed voor spieren en gewrichten. Orthopedische hondenkussens worden zeer gewaardeerd, zeker door oudere honden, honden die pas geopereerd zijn en honden met artrose, heup-, knie-, spier- en gewrichtsproblemen.

Maar ook voor jonge honden is het een uitkomst. Let er dan extra op dat je geen goedkoop hondenkussen neemt omdat jonge honden nog wel eens kunnen gaan knagen aan de mand of het kussen, ook in de bench. Van een goedkoop hondenkussen zal niet lang plezier hebben.

De goedkopere kussens en manden hebben vaak geen antislip onderkant, geen afritsbare hoes en zijn van kwalitatief minder goede materialen gemaakt. De stelregel is dat een hondenkussen onder de € 50,- niet zal voldoen, of het moet een heel klein mandje zijn voor bijvoorbeeld een toy terriër of chihuahua.

De juiste maat hondenkussen kiezen

  • Vooral bij een orthopedisch hondenkussen zorg je ervoor dat je hond er in zijn geheel op kan liggen. Dit verhoogt zijn comfort. Meet daarom je hond van staart aanhechting tot aan zijn neus en bepaal aan de hand van deze afmeting de minimale grootte van het kussen.
  • Let bij het kopen van een hondenmand of hondenkussen met steunranden op de binnenkant; die is altijd kleiner dan de buitenmaten die vaak als enige vermeld staan. Trek van de buitenmaat zo’n 15 – 20 cm af om het liggedeelte te bepalen.
  • Heb je een hond die erg graag opgerold ligt, meet dan je hond van staartwortel tot schouder. Deze afmeting is de minimale afmeting voor de binnenkant van de mand, dus zonder de rand.
De maat van je hond opmeten om de afmeting van je hondenkussen of hondenmand te bepalen

Houd als stelregel aan dat je beter een te groot hondenkussen kunt kopen dan een te kleine. Dat geldt natuurlijk ook voor hondenmanden, -bedden, – banken, hondensofa’s en benchkussens.

Hondenkussen online kopen of in de dierenwinkel?

Voor beide is wat te zeggen maar tegenwoordig is het makkelijker (en goedkoper) om een ​​hondenkussen online te bestellen dan in een dierenwinkel. Op de betere websites vind je goede aanwijzingen en richtlijnen voor het kiezen van het ideale kussen en de juiste maat specifiek voor jouw hond.

Sommige sites werken ook met een reeks vragen om je te helpen bij het maken van keuzes. Met voldoende hulp en een gebruiksvriendelijke website zal het proces soepel, gemakkelijk en meestal veel goedkoper zijn dan het kopen van een orthopedische hondenkussen of hondenmand bij een petshop.

Online heb je ook het voordeel dat je erg snel een enorm aantal soorten en maten hondenkussens kunt bekijken in plaats van slechts een paar keuzes bij de dierenspeciaalzaak.

hoe kies je de juiste maat hondenkussen?

De juiste afmeting hondenkussen kiezen in een dierenwinkel

Maar wat als je nu eenmaal graag een hondenkussen wil kopen in een dierenwinkel? Hoe weet je dan dat je de juiste maat hebt en of het kussen groot genoeg is? In dat geval kun je het beste een meetlint of rolmaat meenemen. Op S – XXL na staan de afmetingen eigenlijk nooit vermeld, en de juiste maat schatten gaat vaak fout.

Gebleken is dat je de maat die je hond nodig te groot inschat waardoor je een veel te lomp hondenkussen in huis haalt. Sommige dierenspeciaalzaken staan toe dat hondenbezitters hun hond mee mogen nemen om zo de hond het hondenkussen te laten proberen. Dit werk niet altijd omdat de hond vaak niet wil gaan liggen vanwege de afleiding, of het bed dat je online hebt gezien is niet op voorraad.

De beste optie volgens mij is dan ook om een hondenkussen of hondenmand online te kopen. Zeker als het om een orthopedisch product gaat ben je online vaak goedkoper uit en heb je veel meer keuze dan in een dierenwinkel.

Plaats een reactie