Tips voor de verzorging van de oudere hond

Het internet staat vol met artikelen over puppy’s en het verzorgen van jonge honden. Maar hoe zit dat eigenlijk met de oudere hond? Online zijn er maar weinig artikelen te vinden over de specifieke verzorging van honden die ouder zijn dan zeven jaar.

Veel mensen denken daarom dat ze dezelfde routine kunnen aanhouden, maar niets is minder waar. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, verschilt de verzorging van een seniorenhond enorm met dat van een puppy. Seniorenhonden hebben namelijk hele andere levensbehoeften dan jonge honden.

Zo zijn ze bijvoorbeeld minder actief, en hebben ze meer behoeften aan vitamines. Wat dat betreft lijken ze enorm op ons mensen. Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel de beste tips voor het verzorgen van de oudere hond.

Kies voor korte wandelingen met oudere honden

Puppy’s zitten vol energie, en deze energie moeten ze ergens kwijt kunnen. Veel hondenbaasjes kiezen er daarom voor om lange afstanden te wandelen, bijvoorbeeld in het park of in de bossen. Hier kunnen de honden vaak lekker loslopen en rennen. Oudere honden hebben echter de energie niet meer om minutenlang te rennen. In plaats daarvan lopen ze liever rustig naast hun baasjes.

Maar zelfs het lopen van lange afstanden kan voor jouw hond vermoeiend zijn. Het is daarom slim om te kiezen voor korte wandelingen. Let wel op, want je hond heeft zijn beweging hard nodig. De meeste baasjes lopen drie keer per dag met hun hond. Heb jij een oudere hond? Dan kan het slim zijn om in plaats van drie lange wandelingen, te kiezen voor vijf korte wandelingen. Zo krijgt je hond voldoende lichaamsbeweging, maar hoeft hij zich niet helemaal uit te putten.

Let op een toename van je oudere hond zijn gewicht

oude hond met overgewicht

Oudere honden bewegen een stuk minder dan jonge honden. Dit betekent dat ze ook een stuk minder energie verbranden. Wanneer de hond nog wel hetzelfde aantal hondenbrokken binnenkrijgt, kan dit voor een toename in zijn gewicht zorgen. Maak je geen zorgen, want over het algemeen hoeft dit geen probleem te zijn.

Het is echter wel belangrijk dat je hier rekening mee houdt, en je hond in de gaten kunt houden. Zie je het gewicht snel toenemen? Dan kan het slim zijn om bijvoorbeeld de hoeveelheid hondenvoer aan te passen, of om je hond meer bewegingsmogelijkheden te bieden. Let wel op, en ga niet plotseling zijn hoeveelheid hondenbrokken drastisch verminderen. Een seniorenhond heeft namelijk wel dringende behoefte aan vitamines en mineralen. En deze bouwstoffen haalt een hond voornamelijk uit zijn eten.

Het is ook helemaal niet erg dat een hond een paar kilootjes aankomt naarmate hij ouder wordt. Pas bij overgewicht moet jij je zorgen gaan maken. Twijfel je over het gewicht van je hond? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts.

Gun de hond zijn rust

Jonge honden zijn altijd in voor een spelletje of een wandeling door de bossen. Dit komt doordat ze vol zitten met energie, en niet snel vermoeid raken. Bij oudere honden is dit anders. Zij willen ook wel spelen, maar hebben veel meer behoefte aan rust. Het is daarom belangrijk dat jij je hond de tijd gunt om uit te rusten.

Tijdens deze rustperiodes kan het lichaam van je hond zich namelijk herstellen. Krijgt het lichaam niet voldoende rustmomenten? Dan kan dit leiden tot vervelende klachten, zoals schrale botten. Voor oudere honden is het daarom belangrijk dat je de juiste balans vindt tussen wandelen en rusten.

Een goede tip is het creëren van een rustig plekje voor je hond. Dit kan bijvoorbeeld door een speciaal hondenkussen te plaatsen in een hoekje van de kamer. Jouw hond weet dan precies waar hij zijn moet voor zijn middagdutje, en jij weet dat je hem even niet moet storen als hij daar lekker ligt te knorren. Check hier het artikel over de beste hondenmanden.

Bescherm je hond tegen hitte

tips voor de verzorging van oudere honden

De meeste honden hebben moeite met hele warme temperaturen. Dit komt onder andere door hun dikke vacht. Oudere honden hebben hier nog nét iets meer last van dan jonge honden. Het is daarom heel belangrijk om je hond in de gaten te houden op warme dagen.

Wanneer we spreken van warme dagen, dan hebben we het over temperaturen boven de vijfentwintig graden. Zorg ervoor dat je hond verkoeling kan vinden, door bijvoorbeeld de hele dag een bak water voor hem neer te zetten. Ik merk vaak dat onze hond (foto hierboven) graag in de zon ligt, ook als het erg warm is. Maar regelmatig zoekt hij zelf even de schaduw op. Of hij geeft aan naar binnen te willen om te gaan liggen onder de verkoelende airco.

Niet alle honden zijn dol op water, maar ook een zwembadje kan voor de nodige verkoeling zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat de hond vooral een schaduwplek tot zijn beschikking heeft.

Op warme dagen is het slim om zo vroeg mogelijk of zo laat mogelijk te gaan wandelen. Zo vermijd je de warmste temperaturen en voorkom je uitputting bij jouw hond. En ga vooral niet met hem fietsen. Hoe leuk een hond dit ook kan vinden, oververhitting en verbrande pootjes op de hete straat zijn zo opgelopen!

Plaats een reactie