Wanneer moet je met jouw oudere hond naar de dierenarts?

Oudere honden kun je op veel vlakken vergelijken met de oudere medemens. Nét als senioren hebben ook oudere honden behoefte aan veel rust en regelmaat. Ze moeten in beweging blijven, maar de beweging moet wel worden afgestemd op hun lichaam. Rennen en springen gaat bijvoorbeeld vaak niet meer.

Daarnaast hebben oudere honden ook behoefte aan goede verzorging én controles. De dierenarts kan hierbij helpen. Toch wil je natuurlijk liever niet continue de dierenarts hoeven bellen. Maar hoe weet je nou wanneer je senior hond écht een arts nodig heeft? In dit artikel staat precies beschreven wanneer je met jouw hond een bezoekje aan de dierenarts moet brengen. En vergeet niet: bij twijfel altijd de dierenarts bellen!

Een jaarlijkse controle van de oudere hond

Veel hondenbaasjes gaan minimaal één keer per jaar met hun trouwe viervoeter naar de dierenarts. Dit noemen we ook wel de jaarlijkse controle, en deze wordt aangeraden voor honden van alle leeftijden. Tijdens een jaarlijkse controle wordt de hele hond goed onder de loep genomen. Denk bijvoorbeeld aan de gewrichten, de conditie, het gebit én de ogen van de hond.

Door deze controle jaarlijks te laten uitvoeren, krijgt de dierenarts een goed beeld van jouw hond én kan hij of zij persoonlijke adviezen geven.

Voor oudere honden zijn deze jaarlijkse controles nóg belangrijker. Oudere honden krijgen immers minder beweging, waardoor ze vatbaarder kunnen zijn voor lichamelijke en mentale klachten. Door minimaal één keer per jaar een controle te laten uitvoeren door de dierenarts kun je vervelende problemen voorkomen, en je hond optimaal beschermen tegen ouderdomskwalen.

Wanneer je hond minder eet dan normaal

Maak je niet direct zorgen, want het is normaal dat je hond minder gaat eten namate hij ouder word. Dit komt onder andere doordat de hond minder energie verbruikt gedurende de dag. Puppy’s zijn namelijk vaak in beweging, terwijl oudere honden juist vaker de rust opzoeken. Dit betekent dat ze minder actief zijn en daardoor minder voedsel nodig hebben om hun lichaam te herstellen.

Toch is het wel belangrijk om goed te letten op het voedingspatroon van je hond. Eet je hond plotseling veel minder dan normaal? Of is hij volledig gestopt met eten? Wacht dan niet te lang, en trek zo snel mogelijk aan de bel. Het kan zijn dat je hond simpelweg een behoefte heeft aan verandering van spijs, maar er kunnen ook andere (lichamelijke) klachten achter zitten, zoals pijn in de maag of blaas. De dierenarts kan je hier snel mee helpen.

Als je hond op leeftijd niet meer wil wandelen

Net als oudere mensen krijgen ook oudere honden vaak te kampen met pijnlijke gewrichten en botten. Toch is wandelen heel belangrijk voor de seniorenhond. Dit is namelijk een van de beste manieren om hem in conditie te houden, en ervoor te zorgen dat de hond actief blijft.

Het vaak voor dat oudere honden er geen zin meer in hebben, bijvoorbeeld omdat ze erg moe zijn. Dit zijn normale tekenen van ouderdom, maar wanneer ze niet worden aangepakt kunnen ze ervoor zorgen dat de hond te weinig conditie opbouwt. Dit kan leiden tot overgewicht en pijnlijke spieren en gewrichten.

Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om met deze klachten direct naar de dierenarts te gaan. Deze kan vervolgens jouw hond controleren, en eventuele medicatie voorschrijven zodat je hond snel weer de oude is!

Oude hond bij de dierenarts

De ontlasting is anders dan normaal

Hondenbaasjes weten hoe belangrijk het is om de ontlasting van hun trouwe viervoeter in de gaten te houden. Er zijn namelijk een heleboel dingen die invloed kunnen hebben op de ontlasting van je hond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verandering in voedsel, de hoeveelheid water die je hond drinkt en zelfs temperatuurverschillen.

Heeft jouw hond plotseling last van diarree of juist te weinig ontlasting? Dan is het belangrijk om niet te lang te wachten voordat je de dierenarts inschakelt. Problemen met de ontlasting kunnen namelijk worden veroorzaakt door ziektes of uitdroging.

Om grotere problemen te voorkomen, is het belangrijk om meteen een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Deze kan je hond en de ontlasting controleren, zodat jouw hond de zorg (en eventuele medicatie) krijgt die hij nodig heeft.

Je hond kan niet meer slapen

Alle honden hebben veel behoefte aan een goede nachtrust. Puppy’s slapen bijvoorbeeld minimaal 12 uur per dag. Voor oudere honden ligt dit cijfer zelfs nog veel hoger. Een seniorenhond heeft behoefte aan minmaal 16 uur slaap per dag.

Tijdens de slaap komt het lichaam van de hond namelijk tot rust, en kan het zich herstellen van de dagelijkse activiteiten. Door een goede nachtrust zorg je ervoor dat je hond in topconditie blijft.

Slaapt jouw hond niet genoeg? Er zijn een heleboel redenen waarom een hond minder slaapt, denk bijvoorbeeld aan pijn of stress. Het is belangrijk om hierachter te komen, zodat jij de nodige aanpassingen kunt maken om je hond zijn slaap te verbeteren. De dierenarts kan je hierbij helpen en adviseren, zodat jouw hond snel weer de oude is!

Tot slot: wanneer is je oude hond “op”?

Toen mijn Mechelse herder 13 was kreeg hij moeite met lopen. Knikte je zijn poten naar achteren dan corrigeerde hij dat niet meer uit zichzelf. Dit werd zo erg dat ik hem moest dragen naar de uitlaatplek. Ik wist dat het einde nabij was, dus vroeg ik de dierenarts naar het onvermijdelijke: wanneer is mijn hond op, en wat is het moment dat ik hem moet laten inslapen?

Zijn antwoord was helder; zodra je hond zichzelf niet meer kan redden is het tijd om afscheid te nemen. Daarop heb ik een afspraak gemaakt om de hond bij mij thuis zijn laatste adem te laten uitblazen.

Elke hondenliefhebber maakt dit mee. Ik heb zelf inmiddels 3 honden moeten laten inslapen, het went uiteraard NOOIT.

1 gedachte over “Wanneer moet je met jouw oudere hond naar de dierenarts?”

Plaats een reactie